Sernik na makowym spodzie, dodatkowo zdobiony łatkami makowymi. Pięknie się prezentuje i to właśnie jego wygląd mnie skusił :) Zapraszam!
Użyłam formy o wymiarach ok. 20x30 cm, ciasto wyszło dość niskie, dlatego Wam polecam piec w mniejszej :)
Składniki na masę makową:
- 300 g maku
- 100 g masła
- 3-4 łyżki miodu
- + opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy, migdały
Mak zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Ostudzić i przelać na sicie wyścielonym gazą. Dokładnie odsączyć. Dodać miód, roztopione masło i ewentualnie bakalie. Wymieszać.
Składniki na ciasto makowe:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 espresso, ostudzone
- 100 ml likieru Sheridan's, u mnie tabliczka czekolady karmelowej
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki mąki
- 3-4 łyżki mielonych migdałów
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć, kolejno dodawać żółtka. Wsypać masę makową i krótko zamieszać. Następnie roztopione w kąpieli wodnej czekolady, kawę, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do
pieczenia (zostawić na później ok. 1/3 masy). Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min, wystudzić.
Składniki na masę serową:
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 100 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć je na
gładką masę z cukrem, serkiem mascarpone i ziarenkami wydrążonymi z
wanilii. Do masy dodać twaróg i mąkę, dokładnie wymieszać.
Białka
ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać do sera i
delikatnie wmieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód
makowy, na masie łyżką nakładać odłożone wcześniej ciasto makowe. Piec w 160
stopniach przez ok 1,5 h na programie "góra-dół"*. Na najniższym
poziomie piekarnika ustawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Po upieczeniu
studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Naczynie z wodą wyciągnąć zaraz po upieczeniu. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą.
Piekąc w większej formie, mój czas pieczenia wyniósł 1 godzinę.
Źródło: Yummy Lifestyle
Jak dla mnie idealne połączenie :) Mam ochotę zrobić na święta ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, super połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham to ciasto... Moja Mama robi najlepsze na swiecie ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha 2w1 są super :) bardzo je lubię a to wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńseromakowiec... mniam! kocham to ciacho, obowiązkowo u nas co roku :)
OdpowiedzUsuńChciałam je zrobić na te święta, ale chyba nie wyjdzie... Już żałuję, bo u Ciebie taki smakowity! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie połączenie, które uwielbiam, ale... kto nie uwielbia?!: D
OdpowiedzUsuńniestety ani maku ani sernika nie lubię :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki łączone, coś dla mnie. Kawałek porywam bo kusisz i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńrany jak ja bym zjadła taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie jest genialne- wszytko to co lubię w jednym kawałku:D
OdpowiedzUsuńPyszne, lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńI makowca i sernik uwielbiam :) Ciasto idealne!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ! Bardzo dobre połączenie maku i sera. Bardzo świąteczne. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho :))) mak i ser czy może być coś lepszego :))) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco:)Osobiście nie piekłam,ale jadłam i było pyszne:)
OdpowiedzUsuńWprosiłabym się z chęcią na kawałek, bo seromak bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMmm, kusisz :)
OdpowiedzUsuńCudowny seromakowiec :)
OdpowiedzUsuńJeśli sernik, to tylko ten z dodatkiem maku :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Rewelacja!!! Dzięki za przepis (ktokolwiek go tam umieścił). Nawet ser wyszedł taki puszysty!
OdpowiedzUsuńLudzie, pieczcie to!!!
Basia
OdpowiedzUsuń