Pszenne bułeczki na drożdżach o mięciutki wnętrzu i chrupiącej makowej skórce. Przepis jest bardzo prosty i może być doskonałą bazą do własnych modyfikacji.
Bułki upiekłam wspólnie z innymi blogerami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie :) Zapraszam!
Składniki na 8 bułeczek:
przepis z bloga Buszująca w kuchni
- 390 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- jajko + łyżka mleka do smarowania
- mak
Składniki ciasta połączyć. Wyrabiać ok. 10 minut, aż uzyskamy gładkie sprężyste ciasto. Gotowe ułożyć w naoliwionej misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny - do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, Każdą z nich rozpłaszczać na placuszek, boki ściągać do góry na kształt sakiewki, ponownie rozpłaszczyć i ściągnąć boki na kształt sakiewki. Uformować podłużne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół
godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem.
Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez 15-20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Razem ze mną piekli:
Dorota - Moje małe czarowanie
Małgosia - Smaki Alzacji
Joanna - Różowa kuchnia
Ewelina - Stylowa kuchnia
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Iza - Smaczna Pyza
Ala - Ala piecze i gotuje
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach chleba : )
Przesmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, aż mam ochotę wyciągnąć rękę i powąchać:D
OdpowiedzUsuńJak z piekarni! Co ja pisze...jeszcze ladniejsze niz z piekarni :) Wspaniale sa te Twoje buleczki.
OdpowiedzUsuńBułeczki bardzo, ale to bardzo apetyczne, na śniadanko wymarzone i nie przestanę się zachwycać, jak Ci się te chlebowo bułkowe wypieki zawsze wspaniale udają! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle piękne! Jak wspaniale byłoby mieć teraz choć jedną taką bułeczkę na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Pięknie wyrosły i z tym makiem wołaja o pożarcie ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za dołączenie do grudniowej listy.
bardzo apetycznie wyglądają :) a ta skórka :)
OdpowiedzUsuńJakie cudne Ci sie upiekły.Właśnie z ta modyfikacją masz rację, tez o tym myslałam. Dziekuję za wspólny czas, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealne.
OdpowiedzUsuńPiękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo z makiem, zawsze smakuje świetnie: )
OdpowiedzUsuńPięknie u ciebie Łucjo-jak zawsze. BUłki bardzo apetyczne , pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńProste i piękne :)
OdpowiedzUsuńniestety zrobilam i to nie jest dobre ciasto .Nie polecam -szkoda czasu
OdpowiedzUsuńByć może coś poszło nie tak. To jest bardzo prosty przepis i wiele osób piekło te bułeczki, nikt nie zgłaszał żadnych problemów :)
Usuń