expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 1 grudnia 2015

Odrywany chlebek z jabłkami i cynamonem



Miękkie i puszyste drożdżowe z jabłkami i cynamonem. Jesienna klasyka podana w formie odrywanego chlebka.  
Powiem tylko tyle, z przyjemnością będziecie odrywać kolejny kawałek :) Zachęcam do upieczenia już dziś - do kawy, do gorącego mleka, lub pachnącej imbirem herbaty. 
Przepis przygotowany do 8 numeru magazynu Kocioł. Zapraszam :) 

Składniki:
forma o wymiarach 25 x 11 cm

  • 370 g mąki pszennej
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia


Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, żółtka i roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Jabłka myjemy, przecinamy na pól i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta o rozmiarze 30 x 50 cm. Wzdłuż krótszego boku dzielimy je na 5 pasów. Smarujemy masłem, zostawiając odrobinę do posmarowania ciasta. Obsypujemy cukrem i cynamonem. Na pierwszym paśmie układamy jedno przy drugim jabłka. Przykrywamy drugim płatem ciasta i ponownie układamy owoce. Postępujemy tak z pozostałymi porcjami ciasta i jabłek. Ułożone na sobie pasma kroimy na 5 części. Każdą z nich układamy pionowo w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Smarujemy masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do napuszenia.
Pieczemy w temperaturze 180oC przez 45 minut. W razie, gdyby drożdżówka za bardzo się rumieniła przykrywamy ją papierem do pieczenia.
Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda :) Chętnie porwałabym kawałek takiego słodkiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny. Porywam sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam kawałek, wyglląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odrywam kawałek i porywam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tam kawałek, kuszę się na cały! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj uwielbiam ten odrywany chlebek, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. jeeej... uwielbiam ciasta które można odrywać, skubać, powoli jeść do kawy... Niebo

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam kiedyś coś podobnego - czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przyznaje wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie odrywane chlebki są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa i nowa dla mnie forma wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczne cudo :D Takie odrywanie daje wiele frajdy xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU