Przepadam za pasztetami i wszelkiego rodzaju smarowidłami do chleba. W miarę możliwości staram się przygotowywać je jak najczęściej. Wykorzystując to, co akurat mam pod ręką tworzę kolejne kompozycje smakowe. Jedne zapiekam, inne przyrządzane z gotowych produktów po prostu miksuję i smaruję.
Dziś zapraszam na pasztet z mięsa drobiowego z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika, ciecierzycy i suszonych pomidorów. Lekki, o zwartej konsystencji pozwalającej z łatwością ukroić poszczególne porcje.
Polecam :)
Składniki
- 300 g gotowanego mięsa z kury
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 50 ml oliwy z pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 50 g płatków jaglanych (+100 ml wrzątku)
- 2 jajka
- sól morska, świeżo mielony pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
Pomidory pokroić w cienkie paseczki ( kilka odłożyć do
dekoracji). Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czosnek przecisnąć przez
praskę. Płatki jaglane zalać wrzątkiem i ostudzić.
Mięso z kury, ciecierzycę, słonecznik, pomidory i czosnek
zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem,
mieloną papryką, gałką muszkatołową. Dodać rozkłócone jajka i dokładnie
połączyć.
Gotową mieszankę przełożyć do naczynia długiej keksówki, na
wierzchu ułożyć kilka plasterków suszonych pomidorów, przykryć. (jeśli nie posiadacie pokrywki można użyć foli aluminiowej)
Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut,
następnie temperaturę zmniejszyć do 180oC i piec kolejne 35 minut.
Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę, pasztet lekko się zrumieni.
Smacznego :)
Lubię pasztety ale tylko domowe. Chętnie spróbowałabym takiego z ciecierzycą, dlatego zapiszę przepis do ... zrobienia :)
OdpowiedzUsuńKrysiu cieszę się bardzo, myślę że pasztet Ci posmakuje ! :)
UsuńUlala,ale pychotka:)
OdpowiedzUsuńRównież lubię, w każdej wersji :)Ten wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pasztety :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie pasztety :) Twoja wersja jest pyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ,skuszę się.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadłabym taki, pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJak duża porcja wychodzi z podanej ilości składników - trudno ocenić po zdjęciach a w domu jestem jedyną osobą która takie "cuda" jada ;-)
OdpowiedzUsuńCzy można to zamrozić?
To jest przepis na standardową keksówkę. Z podanych składników wychodzi 1 kg masy. Jeśli upieczesz w większej będzie płaski, jeśli w mniejszej to wyższy. Jedna osoba raczej go nie przeje.
UsuńOsobiście nie przepadam za mrożonym pasztetem, ale jak najbardziej można go zamrozić i będzie na później.
takim pasztetem bym nie pogardziła :) i w dodatku z cieciorką :) mniam! :)
OdpowiedzUsuńJest boski :>
OdpowiedzUsuń