Pszenny chleb na zakwasie żytnim razowym. Z dużą ilością zaparzonych płatków owsianych i podkręcony dodatkiem ziaren czarnuszki. Lekki i sprężysty miękisz otoczony cienką, chrupiącą skórką. Prosty w wykonaniu, jednak wymaga czasu i cierpliwości, która zresztą zostanie wynagrodzona. Z podanych składników wychodzą dwa spore bochenki. Pierwszy zjedliśmy jeszcze ciepły z masłem. Powiem szczerze, nie można się było od niego oderwać :)
Do przygotowania chleba użyłam produktów firmy Polskie Młyny - Mąki Szymanowskiej i Polskiego Oleju Rzepakowego.
Składniki na zaczyn:
2 duże bochenki
- 100 g zakwasu żytniego razowego
- 150 g pszennej mąki Szymanowskiej
- 150 g wody
Wszystkie składniki połączyć w miseczce. przykryć folią spożywczą i odstawić na blacie na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1 kg pszennej Mąki Szymanowskiej
- 320 ml wody
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 3/4 szklanki wrzątku
- 20 g soli
- duża łyżka czarnuszki
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego
Płatki zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia.
Drożdże rozrobić z wodą i solą - zalać mąkę, dodać zaczyn olej i ziarno czarnuszki. Przez 5 minut wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po czym wyrabiać kolejne 10 minut.
Ciasto przełożyć do naoliwionej Olejem Polskim miseczki. Przykryć i odstawić na ok. 2 godziny do wyrastania. W między czasie co 45 minut ciasto wyciągnąć na blat, rozciągnąć i złożyć. Odłożyć do miski i przykryć.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje, uformować okrągłe bochenki i włożyć do koszyczków rozrostowych.
(By chleby nie przykleiły mi się do koszyczków wykładam je folią spożywczą, którą wcześniej smaruję olejem.)
Masę w koszyczkach przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik.
Wyrośnięte chlebki wyłożyć na gorącą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 240 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczone chleby ostudzić na kratce.
Smacznego :)
uwielbiam czarnuszkę, a chlebuś wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo. Najczęściej jednak przygotowuję je z mąki razowej i drożdży :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
wspaniały bochen :) nie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuń