Jednym z bohaterów ostatniego numeru Kotła była rzodkiewka. Przygotowując tematyczny przepis zdecydowałam się na lekką przystawkę z wędzonego łososia. Rybę zrolowałam ze świeżą rzodkiewką, ogórkiem, awokado, kiełkami, oraz odrobiną serka śmietankowego.
Podana w ten sposób przystawka przykuwa wzrok i budzi zainteresowanie. Można ją podać samodzielnie, lub w towarzystwie lekkiego sosu sojowego. Zapraszam :)
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia w plasterkach
- serek śmietankowy
- ½ awokado
- 1/2 długiego ogórka
- 4 rzodkiewki
- kiełki rzodkiewki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Do podania:
- jasny sos sojowy
- ziarno sezamu
Awokado
kroimy wzdłuż w centymetrowe plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka nie
obieramy i kroimy wzdłuż na sześć części. Rzodkiewkę kroimy w cienkie
plasterki.
Plastry
łososia układamy na foli spożywczej, mniej więcej na środku, zostawiając sobie
z prawej i lewej strony trochę wolnego miejsca. Plasterki kładziemy tak by
nachodziły na siebie, tworząc jednolitą powierzchnię. Na tym rozsmarowujemy
serek. Układamy rzędami rzodkiewkę, awokado, ogórka i kiełki. Delikatnie solimy
i obsypujemy pieprzem.
Pomagając
sobie folią która jest naszą podstawą zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku.
Mocno dociskamy, tak by była zwarta i nie rozchodziła się. Rolujemy
wykorzystując cały zapas foli spożywczej, na koniec mocno dociskamy boki
zawijając folię pod spód.
Roladę
chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną, ostrym nożem kroimy w równe
plastry. Podajemy obsypane ziarnem sezamu z sosem sojowym.
Smacznego :)
Inne przepisy z rzodkiewką znajdziecie w Magazynie Kocioł:
Pięknie podane;)
OdpowiedzUsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie przykuwa wzrok i odkuć się nie da...
OdpowiedzUsuńChyba, że podrzucisz kilka sztuk:-)?
Pyszna przystawka - piękna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńRestauracyjne danie po prostu. Fantastyczne smaki i prezentacja boska.
OdpowiedzUsuńna imprezę w sam raz :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie dystyngowana propozycja :)
OdpowiedzUsuńFajna inspiracja na imprezową przekąskę :) Takie proste i pomysłowe danie - super! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń