expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 15 kwietnia 2016

Roladki z łososia z rzodkiewką


Jednym z bohaterów ostatniego numeru Kotła była rzodkiewka. Przygotowując tematyczny przepis zdecydowałam się na lekką przystawkę z wędzonego łososia. Rybę zrolowałam ze świeżą rzodkiewką, ogórkiem, awokado, kiełkami, oraz odrobiną serka śmietankowego.
Podana w ten sposób przystawka przykuwa wzrok i budzi zainteresowanie. Można ją podać samodzielnie, lub w towarzystwie lekkiego sosu sojowego. Zapraszam :)



Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia w plasterkach
  • serek śmietankowy
  • ½ awokado
  • 1/2 długiego ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • kiełki rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do podania:

  • jasny sos sojowy
  • ziarno sezamu



Na blacie rozkładamy 3 pasy folii spożywczej tak by nachodziły na siebie.
Awokado kroimy wzdłuż w centymetrowe plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka nie obieramy i kroimy wzdłuż na sześć części. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
Plastry łososia układamy na foli spożywczej, mniej więcej na środku, zostawiając sobie z prawej i lewej strony trochę wolnego miejsca. Plasterki kładziemy tak by nachodziły na siebie, tworząc jednolitą powierzchnię. Na tym rozsmarowujemy serek. Układamy rzędami rzodkiewkę, awokado, ogórka i kiełki. Delikatnie solimy i obsypujemy pieprzem.
Pomagając sobie folią która jest naszą podstawą zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Mocno dociskamy, tak by była zwarta i nie rozchodziła się. Rolujemy wykorzystując cały zapas foli spożywczej, na koniec mocno dociskamy boki zawijając folię pod spód.
Roladę chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną, ostrym nożem kroimy w równe plastry. Podajemy obsypane ziarnem sezamu z sosem sojowym. 
Smacznego :) 



Inne przepisy z rzodkiewką znajdziecie w Magazynie Kocioł:

9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU