Domowe lody jagodowe! Po prostu obłędne!
Przygotowując je skorzystałam ze wskazówek zamieszczonych w magazynie Kuchnia. Konkretnie, opierając się na francuskiej bazie do lodów, która robiona jest na żółtkach zaparzanych mlekiem i śmietanką.
By domowe lody były puszyste, musimy dobrze napowietrzyć masę. Żółtka z cukrem powinny być bardzo dokładnie utarte. Puszysty kogel-mogel zagwarantuje nam puszyste lody. I jeszcze jedna ważna zasada - zaparzając żółtka nigdy nie wlewamy żółtek do gorącej śmietany! Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy gorący płyn do żółtek.
Lody faktycznie wyszły gładkie, kremowe i puszyste.
Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić. Zapraszam :)
Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić. Zapraszam :)
Składniki:
- 180 ml mleka
- 180 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 130 g cukru
- 300 ml jagód
Jagody dokładnie zmiksować.
Mleko i śmietanką podgrzać razem z ziarenkami wanilii. Odstawić na 1-3 godziny. Przelać przez sitko.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Ponownie podgrzać mleko i gdy będzie gorące (nie gotować) wlać odrobinę do wciąż ubijanych żółtek. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlać resztę. Przelać do rondla i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce. Masa nie może się zagotować. Podgrzewałam na małym ogniu, a gdy widziałam że masa za bardzo się podgrzewa ściągałam na chwilę garnek z ognia. Gotową mieszankę przelać do zmiksowanych jagód. wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Dobrze schłodzoną mieszankę zamrozić w maszynce do lodów według instrukcji maszynki.
Jeśli nie posiadacie maszynki, zamrażane lody należy dokładnie mieszać do 30 minut by rozbić tworzące się kryształki lodów.
Smacznego : )
Pysznie wyglądają:)) Muszę wypróbować tą metodę:))
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, wspaniały kolor, robimy podobne wg przepisu Lebovitza.
OdpowiedzUsuńpiękny kolor:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za zaproszenie:)
Cudowne ,nigdy nie jadłam ,kolor powala.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze w tym roku nie robiłam, pięknie się prezentują i na pewno są smaczne :) ja robię bardzo podobne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam jagodowe lody i też są to jedne z najlepszych domowych jakie robiłam! :)
OdpowiedzUsuńCudny kolor<3
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńteż się zabieram za lody:) nie ma lepszych od tych domowych, przynajmniej wiemy co jemy:)
OdpowiedzUsuńW rękach dziecka te lody w rożku wglądają na ogromne i zapewne są ogromną radością <3
OdpowiedzUsuńJagodowe..... Świetne :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie- totalna bomba! super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody - jagodowych lodów jeszcze nie przygotowywałam, ale na pewno by mi posmakowały. Muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, bo też jagodowo ;D
Ten kolorek <3 Uwielbiam fiolet :)
OdpowiedzUsuńBlue velvet ;)
OdpowiedzUsuńO tak!! Ja poproszę takie!! Uwielbiam
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuńśliczny kolorek lodów :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne, szkoda że nie mam maszynki do lodów. Wyglądają jak z lodziarni. Dzieci miały radość z ich jedzenia :-)
OdpowiedzUsuńJagodowych jeszcze nie robiłam.... a wyglądają tak wspaniale!
OdpowiedzUsuń