expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 1 lipca 2014

Dżem truskawkowy z wanilią

Nie ma dla nas nic smaczniejszego od domowych dżemów. Zwłaszcza jeśli są to dżemy truskawkowe :) które wielbimy szczególnie i które jako pierwsze znikają ze spiżarki. Dziś zapraszam na dżem truskawkowy z wanilią, która delikatnie podkreśla smak truskawki i nadaje jej wyjątkowego charakteru. 

Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 600 g cukru
  • 1-2 duże laski wanilii
Truskawki umyć, oczyścić, duże owoce pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem. Na wolnym ogniu gotować, aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok. Co jakiś czas mieszać. Wanilię przekroić wzdłuż i wyciągnąć nasionka. Dodać do owoców (jeśli wanilia ładnie się przekroiła można wrzucić również laskę, pod koniec gotowania ją odłowić*). Owoce gotować na małym ogniu do momentu aż się rozpadną, sok odparuje i uzyskamy dżem o pożądanej przez nas konsystencji. Pamiętajmy że kiedy przestygnie jeszcze stężeje. Na tym etapie dżem mieszać już bardzo często by się nie przypalił.
Gotowy, gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić, postawić do góry dnem do całkowitego przestygnięcia. 
Smacznego :) 

* Jeśli wanilia się połamała, nie dodajemy jej do owoców, ponieważ później może być problem z jej wyławianiem. Nie wyrzucajcie jej! Jeśli umieścicie ją w słoiczku i zasypiecie cukrem, po kilku dniach otrzymacie cukier waniliowy. Co jakiś czas należy wstrząsnąć słoiczkiem by rozluźnić cukier. 
Zawsze gdy zostaną Wam resztki wanilii dokładajcie ją do słoiczka, sukcesywnie dosypując po trochę cukru. :)

15 komentarzy:

  1. takiego właśnie przepisu na dżem szukałam. nie potrzeba żadnych fiksów, zagęstników, itp.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby. Tyle tylko że trzeba je znacznie dłużej gotować i wychodzi go znacznie mniej niż przy użyciu zagęstników.

      Usuń
  2. Widze,ze sezon przetworow rozpoczety:)dzemu z wanilia nie jadlam,ale jestem pewna,ze jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny dżem, kolor i gęstość w sam raz :) bardzo lubimy dżemy z wanilią :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie produkuję masowo konfitury truskawkowe chętnie skorzystam z Twojego pomysłu na dodatek wanilii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się nie ma nic lepszego od domowych dżemów :) Wygląda apetycznie, aż mam ochotę otworzyć swój :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszny! Ja już w mojej kuchni oficjalnie zakończyłam sezon truskawkowy i zabieram się teraz za jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie też truskawkowe dżemy znikają jako pierwsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też takie uwielbiamy, a jak są z dodatkiem poziomek to już w ogóle odlot:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie przygarnęłabym taki słoiczek bo moja kuchnia jest za mała na robienie domowych dżemów :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe przetwory są najlepsze:) Zimną smakują najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  11. U nas w domu dżemy truskawkowe również znikają z półek jako pierwsze :) Ale z wanilią jeszcze nie próbowałam, ciekawi mnie smak takich konfitur :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taaaak! Domowe są najlepsze, wiemy, że są truskawki, wiem, że MY zrobiliśmy :)
    Piękny kolor uzyskałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam naleśniki z takim dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dobre połączenie! Musi być pyszny ten dżem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU