expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 6 lipca 2014

Chleb razowy, pszenno-orkiszowy

Kolejna propozycja w "Wypiekaniu na śniadanie" . Miał być chleb pszenno-orkiszowy na sodzie. Jednak ja zrezygnowałam z jej dodatku i dodałam w zamian zakwas pszenny. Dzięki drożdżom i zakwasowi rósł jak szalony. Miał wyrastać cały dzień, a starczyły mu 2,5 godziny. Chleb jest bardzo smaczny, razowy, o lekko zbitym ale delikatnym wnętrzu. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 200g mąki pszennej razowej
  • 200g mąki pszennej, typ 650
  • 100g mąki orkiszowej
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 280 - 300 ml wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wodę dodawać stopniowo (u mnie wystarczyło ok. 280 ml). Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć i odstawić na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć na blat, lekko wyrobić, uformować bochenek  i włożyć do koszyczka wyścielonego obsypaną mąką ściereczką. Odstawić na godzinę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni, przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 30 minut. Upieczony bochenek opukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Smacznego :) 

Razem ze mną piekli:
Lidia Wesołowska

Chleb dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Lipcowa lista prowadzona jest na moim blogu, Zajrzyjcie :)

Image and video
 hosting by TinyPic

5 komentarzy:

  1. Świetny razowiec! Uwielbiam do takiego chleba pastę jajeczną :) mmmm... Rozmarzyłam się nad śniadankiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny bochen się upiekł, dzięki Łucjo że choc Ty go razem ze mna piekłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrośnięty; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Też wole zakwas zamiast sody. Jakoś za soda nie przepadam. Chlebus pyszny ci wyszedł jak zawsze

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zwykle pięknie wyrósł :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU