Tarta jagodowa z kremem budyniowym. Delikatny, kruchy spód, świeże jagody i lekki krem budyniowy. Całość komponuje się doskonale. Idealny letni deser :)
Zapraszam!
Składniki na kruchy spód:
forma do tarty o średnicy ok. 28 cm:
- 110 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
Masło posiekać nożem na drobne kawałki. Połączyć z mąką, cukrem pudrem i żółtkiem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać łyżkę mleka. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni, ok. 15-20 minut, do czasu aż się przyrumieni. Studzić na kratce.
Składniki na krem budyniowy
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- ok. 300 g jagód
W garnku zagotować mleko, ziarenka z wanilii i łyżkę masła.
W tym czasie utrzeć jajka z cukrem, połączyć z obiema mąkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszamy (najlepiej mikserem, by budyń się nie przypalił). Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodziłam kilka godzin w lodówce.
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Następnie partiami dodawać budyń. Ucierać aż masa będzie gładka i puszysta.
Na spód tarty wyłożyć ok. 200 g jagód, na jagodach delikatnie wyłożyć krem. Wierzch udekorować pozostałymi jagodami. Schłodzić 1-2 godziny w lodówce.
Smacznego :)
Przepis Agatki z Happy Kitchen :)
Uwielbiam tarty z kremem budyniowym i owocami ;) Szybko się je przygotowuje, a są takie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Zdecydowanie za rzadko je robię :)
UsuńWspaniała! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj tak zgadzam się z poprzedniczką.
OdpowiedzUsuńTeraz jest sezon letni i można kombinować z owocai :)
Oj tak zgadzam się z poprzedniczką.
OdpowiedzUsuńTeraz jest sezon letni i można kombinować z owocai :)
Aż mi się taka tarta zamarzyła :) Piękna jest!
OdpowiedzUsuńAleż piękna ci ona :)) PYSZNOŚCI
OdpowiedzUsuńAch i te poziomki....
Mmm, wygląda nieziemsko kusząco:))))
OdpowiedzUsuńU'lala! Chyba w najlepszej cukierni w moim mieście bym takiej ślicznej nie dostała ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie tarty, są proste w przygotowaniu, ale za to jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńBoska!
OdpowiedzUsuńZjadłabym Łucjo ogromny kawał.
U mnie też jagodowo na blogu...
Piękna, ciasta z owocami są pyszne:)
OdpowiedzUsuńjesteś okrutna? bo kusisz:P a ja o tej porze nie powinnam tu wchodzić :P
OdpowiedzUsuńCudeńko ,smaczna.
OdpowiedzUsuńTarta <3 przede wszystkim latem uwielbiam się za nie brać, jest tyle owoców do wyboru, aż czasem ciężko się zdecydować czym tu tartę nadziać :) pięknie Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńFantastyczna, aż ślinka cieknie na jej widok :)
OdpowiedzUsuńciasto wyjątkowej urody, a i smak musi być wyborny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCudownie letnia tarta!! :-)
OdpowiedzUsuńTarta palce lizać :) obłędna :)
OdpowiedzUsuńGenialna tarta, jak tu nie kochać lata za te owoce , dary lasu, ogrodów i pól.
OdpowiedzUsuńWybitnie przyrządziłaś tę tartę.
Jak budyniowe smakołyki, to lubię :-)
OdpowiedzUsuńPiękna, letnia, pachnie owcami i krem budyniowy pyszny zrobiłaś. Nie idzie sie jej oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! Wygląda świetnie ! ;)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie szałowa! Ach, te smaki lata!!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda i musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńKochana, pięknie Ci wyszła :) bardzo mi miło, że się na nią skusiłaś :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta! :)
OdpowiedzUsuń