expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 12 lipca 2014

Tarta jagodowa z kremem budyniowym

Tarta jagodowa z kremem budyniowym. Delikatny, kruchy spód, świeże jagody i lekki krem budyniowy. Całość komponuje się doskonale. Idealny letni deser :) 
Zapraszam! 


Składniki na kruchy spód:
forma do tarty o średnicy ok. 28 cm:
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Masło posiekać nożem na drobne kawałki. Połączyć z mąką, cukrem pudrem i żółtkiem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać łyżkę mleka. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni, ok. 15-20 minut, do czasu aż się przyrumieni. Studzić na kratce. 

Składniki na krem budyniowy
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
 Dodatkowo:  
  •  100 g miękkiego masła
  • ok. 300 g jagód

W garnku zagotować mleko, ziarenka z wanilii i łyżkę masła.
W tym czasie utrzeć jajka z cukrem, połączyć z obiema mąkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszamy (najlepiej mikserem, by budyń się nie przypalił). Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodziłam kilka godzin w lodówce. 
Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Następnie partiami dodawać budyń. Ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. 
Na spód tarty wyłożyć ok. 200 g jagód, na jagodach delikatnie wyłożyć krem. Wierzch udekorować pozostałymi jagodami. Schłodzić 1-2 godziny w lodówce. 
Smacznego :) 

Przepis Agatki z Happy Kitchen :)

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty z kremem budyniowym i owocami ;) Szybko się je przygotowuje, a są takie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Zdecydowanie za rzadko je robię :)

      Usuń
  2. Oj tak zgadzam się z poprzedniczką.
    Teraz jest sezon letni i można kombinować z owocai :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak zgadzam się z poprzedniczką.
    Teraz jest sezon letni i można kombinować z owocai :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi się taka tarta zamarzyła :) Piękna jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękna ci ona :)) PYSZNOŚCI
    Ach i te poziomki....

    OdpowiedzUsuń
  6. U'lala! Chyba w najlepszej cukierni w moim mieście bym takiej ślicznej nie dostała ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie tarty, są proste w przygotowaniu, ale za to jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Boska!
    Zjadłabym Łucjo ogromny kawał.
    U mnie też jagodowo na blogu...

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna, ciasta z owocami są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jesteś okrutna? bo kusisz:P a ja o tej porze nie powinnam tu wchodzić :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Tarta <3 przede wszystkim latem uwielbiam się za nie brać, jest tyle owoców do wyboru, aż czasem ciężko się zdecydować czym tu tartę nadziać :) pięknie Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna, aż ślinka cieknie na jej widok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto wyjątkowej urody, a i smak musi być wyborny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudownie letnia tarta!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta palce lizać :) obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialna tarta, jak tu nie kochać lata za te owoce , dary lasu, ogrodów i pól.
    Wybitnie przyrządziłaś tę tartę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak budyniowe smakołyki, to lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękna, letnia, pachnie owcami i krem budyniowy pyszny zrobiłaś. Nie idzie sie jej oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis ! Wygląda świetnie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Absolutnie szałowa! Ach, te smaki lata!!

    OdpowiedzUsuń
  21. ślicznie wygląda i musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kochana, pięknie Ci wyszła :) bardzo mi miło, że się na nią skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU