Cukinia faszerowana jest jednym z
naszych ulubionych dań letnich, obok całej masy innych :) Zazwyczaj faszerujemy
ją mięsem lub warzywami, a dziś propozycja na nadzienie z pęczaku i fety. Tak by
było maksymalnie zdrowo, a przy tym smacznie. Idealny letni obiad. Zapraszam.
Składniki:
- 3 nieduże, podłużne cukinie
- 80 g kaszy pęczak
- czerwona papryka
- pęczek koperku
- 2 duże pieczarki
- 100 g fety
- 2 łyżki oliwy + łyżka do duszenia papryki
- sól, pieprz
Kaszę pęczak
przepłukać wodą i ugotować z dodatkiem masła, wg przepisu na opakowaniu.
Paprykę i pieczarki pokroić w
kostkę, poddusić kilka minut na oliwie – tylko tyle by lekko zmiękły. Fetę
pokroić w kostkę. Koperek poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą,
doprawić solą, pieprzem i oliwą.
Cukinie przekroić wzdłuż,
wydrążyć środki, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wypełnić
farszem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Podawać na ciepło.
Smacznego :)
Poproszę jedną! Kocham cukinie i jeszcze w takiej wiersji! Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do Mnie:
http://simplydelicious.pl
częstuj się :)
Usuńdoskonałe połączenie smaków:) prezentuje się pięknie:)
OdpowiedzUsuńmniam! Aż ślinka pociekła, cudowne nadzienie, zjadłabym sobie taką na obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmoże zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)
ale Ty masz pomysły ! :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie cukinii i kaszy jest bardzo intrygujące! Zainspirowałaś mnie, muszę coś takiego zrobić:)
OdpowiedzUsuńAle to apetycznie wygląda,super.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cukinie, samo zdrowie z kasza :-) coś dla mnie
OdpowiedzUsuńCiekawym farszykiem nadziałas tę cukinię...:-)
OdpowiedzUsuńNo faktycznie i u Ciebie kasza;-) I to w jakim wydaniu:-)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo pyszne danie:-)
OdpowiedzUsuńpyszny i lekki letni obiadek:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz! :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połaczenie :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i lekki obiad :)
OdpowiedzUsuń