Rolada z piersi indyczej z fasolką szparagową i serem. Bardzo smaczna na gorąco i na zimno. Sprawdzi się jako obiad, ale można ja podać również jako zimną przekąskę. Polecam :)
Składniki:
- 600 g filetu z indyka
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- białko kurze
Filet z indyka umyć, osuszyć
ręcznikiem papierowym. Rozbić delikatnie i równomiernie, nie za cienko. Mięso
obsypać solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym
czasie fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i
przestudzić.
Schłodzony filet rozłożyć na
blacie, obsypać startym żółtym serem, na to wyłożyć fasolkę szparagową i zwinąć
roladę. Roladę mięsną spiąć wykałaczkami i włożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego,
posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 50
minut w temperaturze 200 stopni, przez pierwsze 20 minut, następnie w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu roladę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie pokroić w plastry i podawać.
Smacznego :)
Smak smakiem, ale jak ona efektownie się prezentuje! :-)
OdpowiedzUsuńpomysłowe!:) ostatnio planuję roladę bo mam mięso z indyk zamrożone, ale jeszcze na farsz się nie zdecydowałam:P
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Ja robię podobnie ale zawijam fasolkę w płat mięsa ( gatunek w/g uznania) a nastepnie w w boczek wędzony . Polecam .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Łycyjko :)
musi być pyszna Twoja propozycja :) pozdrawiam Gosiu ;)
Usuńbardzo ciekawe, i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na obiad, naprawdę i tak fajnie podane :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęcająco wygląda i niezwykle ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńPiękne danie:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!!! bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Taki zwykły-niezwykły :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie sie prezentuje ta rolada. Przyszły mi teraz do głowy indywidualne roladki z piersi kurczaka z taka fasolką. Bardzo ładne zdjecie.
OdpowiedzUsuńSmaczne, pomysłowe i wygląda świetnie - super danie!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńBrawo za pomysł.
Pomyslowe:)
OdpowiedzUsuńWoow! Ale cudo!
OdpowiedzUsuńRoladka bardzo apetyczna,też robiłam z fasolką.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł! Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń