expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 13 sierpnia 2013

Rolada drobiowa z fasolką szparagową



Rolada z piersi indyczej z fasolką szparagową i serem. Bardzo smaczna na gorąco i na zimno. Sprawdzi się jako obiad, ale można ja podać również jako zimną przekąskę. Polecam :)

Składniki:

  • 600 g  filetu z indyka
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • białko kurze

Filet z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić delikatnie i równomiernie, nie za cienko. Mięso obsypać solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
Schłodzony filet rozłożyć na blacie, obsypać startym żółtym serem, na to wyłożyć fasolkę szparagową i zwinąć roladę. Roladę mięsną spiąć wykałaczkami i włożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, przez pierwsze 20 minut, następnie w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu roladę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie pokroić w plastry i podawać. 
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Smak smakiem, ale jak ona efektownie się prezentuje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysłowe!:) ostatnio planuję roladę bo mam mięso z indyk zamrożone, ale jeszcze na farsz się nie zdecydowałam:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda :) Ja robię podobnie ale zawijam fasolkę w płat mięsa ( gatunek w/g uznania) a nastepnie w w boczek wędzony . Polecam .
    Pozdrawiam Łycyjko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musi być pyszna Twoja propozycja :) pozdrawiam Gosiu ;)

      Usuń
  4. bardzo ciekawe, i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na obiad, naprawdę i tak fajnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo zachęcająco wygląda i niezwykle ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł!!! bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten przepis. Taki zwykły-niezwykły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie sie prezentuje ta rolada. Przyszły mi teraz do głowy indywidualne roladki z piersi kurczaka z taka fasolką. Bardzo ładne zdjecie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne, pomysłowe i wygląda świetnie - super danie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale się prezentuje!
    Brawo za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  12. Roladka bardzo apetyczna,też robiłam z fasolką.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł! Chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU