Tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym, którego słodycz przełamuje żel malinowy.
Składniki na biszkopt rzucany - forma o średnicy 18 cm:
- 4 jaja
- 150 ml cukru
- 150 ml mąki pszennej
- 50 ml mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier
nadal ubijać. Ubijać i dodawać kolejno żółtka. Na bardzo wolnych
obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.
Papierem
wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do
tortownicy. Piec ok 30 minut w temp. 160-170 ºC, do suchego
patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy
opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie
opadnie). Po czym odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych
drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od
ścianek tortownicy i wyjąć z formy.
Składniki na krem kokosowy:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Składniki na żel malinowy:
- 400 g malin
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo potrzebne będą:
- 200 g śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
- wiórki kokosowe do obsypania tortu
- maliny do dekoracji
Przestudzony biszkopt przekroić podwójnie. Pierwszy blat posmarować tężejącym żelem malinowym, na niego wyłożyć część kremu kokosowego. Położyć drugi blat, posmarować go żelem malinowym i na niego wyłożyć krem kokosowy. Przyłożyć trzecim blatem. Całość tortu posmarować resztą kremu kokosowego. Boki obsypać kokosem.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietaną udekorować wierzch tortu. Wyłożyć maliny.
Tort przechowywać w lodówce.
Do tortu podałam półsłodkie, różowe wino Celebro. Delikatne i orzeźwiające idealnie komponowało się z tortem.
Zapraszam do odwiedzenia Klubu Celebro :)
Smacznego :)
no, no, no, piękny Kochana! :)
OdpowiedzUsuńOkazały,fantastyczny!
OdpowiedzUsuńjaki on jest piękny:) kokos i maliny mmmmmmmm mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńCudny!
OdpowiedzUsuńPiękny! Malinowy = pyszny :)
OdpowiedzUsuńNo no no chyba się wproszę na kawałek tego cudeńka:)
OdpowiedzUsuńzapraszam :D
Usuńmusiał być boski:)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie ma zdjęcie po przekrojeniu.
Anulla nie mogłam już zrobić zdjęcia w przekroju :) goście tak się niecierpliwili że niegrzecznie byłoby pozwolić im dłużej czekać :D
UsuńAle cudeńko!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przemiłe komentarze :D
OdpowiedzUsuńUrocza ta kopka kokosowa malinowa, barzdo ciekawy przepis na krem kokosowy, nie znałam takiego , chętnie zapisuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie:-)
OdpowiedzUsuńMalinowe niebo w gębie Marzena. Dobrze że na diecie jestem połowy by nie było ha ha :-)
OdpowiedzUsuńAle cudne połączenie kokosowo-malinowe... idealne:)!
OdpowiedzUsuń