expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 30 sierpnia 2013

Tort kokosowo-malinowy

Tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym, którego słodycz przełamuje żel malinowy.




Składniki na biszkopt rzucany  - forma o średnicy 18 cm:
  •  4 jaja
  • 150 ml cukru
  • 150 ml mąki pszennej
  • 50 ml mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier nadal ubijać. Ubijać i dodawać kolejno żółtka. Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.

Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok 30 minut w temp. 160-170 ºC, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Po czym odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.
Składniki na krem kokosowy:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
Mleczko kokosowe zagotować, w mleku rozrobić proszek budyniowy, dodać go do gotującego się mleczka kokosowego i na małym ogniu, stale mieszając gotować do zgęstnienia.  Budyń zdjąć z ognia, przykryć folia spożywczą i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać zimny budyń. Miksować aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Składniki na żel malinowy:
  • 400 g malin
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki żelatyny
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Powstały po przetarciu sok wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody. Żelatynę rozrobić w łyżce gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę i mąkę ziemniaczaną dodać do soku malinowego. Dokładnie wymieszać. przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Dodatkowo potrzebne będą:
  • 200 g śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
  • wiórki kokosowe do obsypania tortu
  • maliny do dekoracji

Przestudzony biszkopt przekroić podwójnie. Pierwszy blat posmarować tężejącym żelem malinowym, na niego wyłożyć część kremu kokosowego. Położyć drugi blat, posmarować go żelem malinowym i na niego wyłożyć krem kokosowy. Przyłożyć trzecim blatem. Całość tortu posmarować resztą kremu kokosowego. Boki obsypać kokosem. 
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Śmietaną udekorować wierzch tortu. Wyłożyć maliny.
Tort przechowywać w lodówce. 

Do tortu podałam półsłodkie, różowe wino Celebro. Delikatne i orzeźwiające idealnie komponowało się z tortem. 
Zapraszam do odwiedzenia Klubu Celebro :) 


Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. jaki on jest piękny:) kokos i maliny mmmmmmmm mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No no no chyba się wproszę na kawałek tego cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. musiał być boski:)
    szkoda, że nie ma zdjęcie po przekrojeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulla nie mogłam już zrobić zdjęcia w przekroju :) goście tak się niecierpliwili że niegrzecznie byłoby pozwolić im dłużej czekać :D

      Usuń
  4. dziękuję za przemiłe komentarze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocza ta kopka kokosowa malinowa, barzdo ciekawy przepis na krem kokosowy, nie znałam takiego , chętnie zapisuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Malinowe niebo w gębie Marzena. Dobrze że na diecie jestem połowy by nie było ha ha :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudne połączenie kokosowo-malinowe... idealne:)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU