Ogórecznik jest rośliną jednoroczną, jadalną, pięknie pachnącą ogórkami :) Jego młode liście i kwiaty możemy dodawać do sałatek. Ma wiele właściwości leczniczych, między innymi łagodne działanie moczopędne, przeciwzapalne, uspokajające i bakteriobójcze.
Do przygotowania sałatki użyłam jedynie kwiatów, dzięki którym zyskała pięknego wyglądu i nabrała kolorów :)
Składniki:
- 3 jaja ugotowane na twardo
- kwiaty ogórecznika
- 50 g rukoli
- 100 g roszponki
- 6 dużych rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią, lub oleju lnianego, który dodatkowo wzbogaci naszą sałatkę w cenne wartości odżywcze
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Olej rzepakowy połączyć z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić
Ostudzone jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Sałatę opłukać i osuszyć. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, poszatkować.
Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić przygotowanym sosem i delkatnie wymieszać. Podawać.
Smacznego :)
wygląda tak cudnie, że aż żal zjadać ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ale warto też zjeść :)
UsuńBardzo pozytywna, kolorowa sałatka :D I jak ładnie sfotografowana :D
OdpowiedzUsuńdziękuję Olu :)
UsuńPiękne kolory, sałatka samo zdrowie, z ogórecznikom jeszcze nie jadłam. Podeślij mi troszkę :-)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę kwiatki ogórecznika, piję olej, ale kwiaty nie dość, ze wyglądają pięknie, to jeszcze tyle zdrowia dodają:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) sama jestem zaskoczona tym jak wiele dobrego robi ogórecznik :)
UsuńWygląda pięknie. Nie jadłam jeszcze nigdy tych kwiatów;-)
OdpowiedzUsuńSuperowa sałatka!!!!!
OdpowiedzUsuńTu koniec wakacji, a twoja sałatka skojarzyła mi się wiosennie. Taka pięknie kolorowa:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudnie podana! :-))
OdpowiedzUsuńAle kolorowo :-)
OdpowiedzUsuń