Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- szklanka oleju rzepakowego
- szklanka cukru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
- śliwki
Tortownicę delikatnie nasmarować olejem i obsypać kaszą manną.
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka
lekko ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo
cukier, następnie żółtka. Gdy składniki się połączą dodać olej rzepakowy
i łyżkę octu. Na końcu wsypać przesiane mąki i dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć wypestkowane śliwki.
Składniki na kruszonkę:
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki kruszonki połączyć. Rozkruszyć ją na owocach.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Do suchego patyczka.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Już ze śliwkami? O takie lubię:-)
OdpowiedzUsuńTeż czasem zastępuję masło olejem rzepakowym, pysznie wygląda to ciasto.
OdpowiedzUsuńTeż robię z olejem fajne jest takie ciacho. Twoje wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki i bardzo cieszy mnie rozpoczynający się sezon na nie. Ciasto wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńPyszne i w dodatku na oleju rzepakowym :)!
OdpowiedzUsuńSezon śliwkowy czas zacząć! :) Ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŁucjo ja również lubię dodawać olej rzepakowy do ciast zarówno tych ucieranych jak i drożdżowych. Dzięki temu jest delikatniejsze, dłużej świeże i zdrowsze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdokładnie ;) lepiej też rośnie i bardziej puszyste! Pozdrawiam!
Usuńpyszne!:) sezon śliwkowy w pełni trwa:)
OdpowiedzUsuńO tak - śliwki w cieście to jest to! ;)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też ze śliwkami i z olejem :) Pysznie wygląda! i jeszcze ta kruszonka <3
OdpowiedzUsuńtakie ciasta są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z owocami, a ze śliwkami to chyba najbardziej, nie ma znaczenia jakie, ważne że są śliwki, Twoje prezentuje sie genialnie :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowa klasyka w sezonie śliwkowym :D Pycha, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJakie ono puszyste! :-)
OdpowiedzUsuńŚliczniuchne, aż mi pachnie :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie od samego patrzenia... mmmm...
OdpowiedzUsuńDelicje!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCudeńko... zdecydowanie pożarłabym całe :)
OdpowiedzUsuńU mnie śliwy były RAZ. W ucierańcu właśnie. dobre było ? :) Głupie pytanie, prawda ? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
pyszne :) pozdrawiam!
UsuńAleż śliczne ciasto. : )
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia.
Ale pyszności:):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto - jest pyszne-polecam każdemu
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało : )
Usuń