Lekka i orzeźwiająca :) Sałatka pełna kolorów, smaków i kontrastów. Słodki arbuz i słona feta, limonka i cebula, mięta i natka pietruszki. Efekt zaskakująco pyszny :) Spróbujcie!
Do przygotowania sałatki użyłam oleju rzepakowego Rapso, który otrzymałam w ramach współpracy ze Świadomym Odżywianiem.
Składniki:
- 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza
- 2 limonki
- 250 g greckiego sera feta
- mała czerwona cebula
- mały pęczek świeżej mięty
- 3−4 łyżki oliwy - użyłam oleju rzepakowego Rapso
- 100 g drylowanych czarnych oliwek
- świeżo mielony pieprz
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półksiężyce. Skropić sokiem wyciśniętym z limonek - dzięki temu cebula straci ostrość.
Arbuza przekroić, usunąć pestki i łyżką do melonów wykrawać kuleczki. Jeśli nie mamy takiej łyżki, to arbuza kroimy w trójkąty 3-4 cm. Fetę pokroić w kostkę i umieścić razem z arbuzem w dużej misce. Listki mięty umyć, osuszyć i drobno posiekać, dodać do miski. Na wierzch wyłożyć cebulę wraz z sokiem, dodać całe oliwki, polać olejem i oprószyć pieprzem. Delikatnie wszystko wymieszać. Podawać.
Smacznego :)
Źródło: Poezja Smaku
Jak wiesz lubię takie niestandardowe połączenia, także przepis do wypróbowania. Koniecznie.
OdpowiedzUsuńi znowu tak kolorowo, że aż buzia się śmieje! :)
OdpowiedzUsuńPysznie tworzysz te sałatki!
Ciekawa kompozycja:)
OdpowiedzUsuńświetna! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, taka kolorowa!
OdpowiedzUsuńNa wakacjach teraz jadłam codziennie, z tą różnicą, że oliwa z oliwek była w niej, bo w Grecji byłoby grzechem inaczej:-) I rukolę dodawałam :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne, smaczne i zero zmywania:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie podana! Cieszę się że przypadła do gustu :)))
OdpowiedzUsuńi to jak przypadła :) pycha!
UsuńJaka piękna i jak ładnie podana, moje smaki :-) można jeść oczami
OdpowiedzUsuńŚliczna i apetyczna :)
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda apetycznie:) widywałam ją już na wielu blogach - to hit tego lata:P
OdpowiedzUsuńw moim domu też :)
UsuńTeż robiłam, elegancko podane, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków i wygląda naprawdę pięknie. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńŁucjo, kusisz kolorami, forma podania idealna na przyjęcia :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda! Mi też ta sałatka bardzo smakowała:)!
OdpowiedzUsuń